Szkolenie e-learningowe:
BIBLIA NA TALERZU.
PROPOZYCJA ZAJĘĆ
BIBLIJNO-KULINARNYCH
Cena szkolenia:
70 zł
Kurs „Biblia na talerzu” nie jest stricte szkoleniem. To otwarta propozycja, która zrodziła się jako owoc przemyśleń, co czynić, by zachęcić katechizowanych do większego zaangażowania w życie parafii, jak również do uważnego wsłuchiwania się w Boże Słowo podczas liturgii. To propozycja warsztatów, podczas których uczestnicy zapoznają się z treścią wybranych fragmentów biblijnych i na ich podstawie odkrywają obecność Boga w życiu człowieka, a następnie stosując zaproponowane metody kulinarne utrwalają poznane treści biblijne.
Zawarte w propozycji rozwiązania stanowią podpowiedź i inspirację do podjęcia działań duszpasterskich w ramach apostolatu czasu wolnego w parafii lub szkole. Może mieć ona zastosowanie jako innowacja pedagogiczna z religii o charakterze metodyczno-organizacyjnym.
ADRESAT
Katecheci wszystkich rodzajów szkół, liderzy grup parafialnych
KORZYŚCI UCZESTNIKA
- Poznasz konkretną propozycję ewangelizacji dzieci, młodzieży, dorosłych w ramach apostolatu czasu wolnego;
- Poznasz sposób na to, by – parafrazując wypowiedź kard. C. M. Martiniego – „z kuchni parafialnej/szkolnej uczynić dzwonnicę kościelną” (por. C. M. Martini, Rozmowy z moim telewizorem. Spotkanie Kościoła ze światem mass mediów. Przeł. W. Pawłowski, Kraków 1998, s. 54);
- Otrzymasz pomysł na innowację pedagogiczną z religii
- Dowiesz się, jak można połączyć historię biblijną z przepisem kulinarnym;
- Dowiesz się, jaki jest cel tego rodzaju zajęć;
- Uzyskasz podpowiedzi, jakimi metodami prowadzić zajęcia biblijno-kulinarne;
- Otrzymasz gotowe karty pracy do przeprowadzenia 14 warsztatów z uczestnikami
PROGRAM SZKOLENIA
Bloki tematyczne
- Trochę teorii nie zawadzi – krótkie wprowadzenie
Kierunek: ewangelizacja, dzielić się, by mnożyć, nowe okoliczności, odczytać znaki czasu
- Skąd, po co i dlaczego? – wiadomości wstępne
Skąd pomysł na zajęcia biblijno-kulinarne, charakterystyka tego rodzaju zajęć, jakie są ich cele ogólne i szczegółowe - Kto, co, jak, gdzie, kiedy i za ile? – organizacja warsztatów i sposób ich realizacji
Adresaci, czas realizacji, miejsce działania, wyposażenie, przygotowanie dalsze i bliższe, kwestia finansowa, wybór potrawy, struktura jednostki, tematyka, sugestie i uwagi - Karty pracy dla uczestników zajęć biblijno-kulinarnych
14 gotowych kart pracy zawierających materiały do części biblijnej (treść omawianej perykopy) oraz kulinarnej (przepis do wykonania proponowanej potrawy).
Materiały szkoleniowe
Prezentacje multimedialne na temat organizacji warsztatów
Karty pracy – pliki PDF
Kontakt z prowadzącym
Uczestnicy będą mogli skorzystać z konsultacji z prowadzącym (drogą mailową).
Ankieta informacji zwrotnej
CZAS POTRZEBNY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z MATERIAŁAMI
8 godzin dydaktycznych
WARUNKI UZYSKANIA ZAŚWIADCZENIA
Test będzie składał się z 10 pytań zamkniętych oraz zadania polegającego na zaproponowaniu 2 pomysłów połączenia perykopy biblijnej z przepisem kulinarnym – jako oferty na kolejne zajęcia.
AUTOR i WSPÓŁAUTOR
s. Nazaria Dorota Nizio benedyktynka misjonarka, z wykształcenia matematyk i księgowa, w praktyce dyplomowana katechetka, nieustannie poszukująca sposobów na urozmaicenie lekcji religii, współautorka publikacji dotyczących metod aktywizujących w katechezie, współautorka warsztatu Zalogowani online – siostra zakonna/nauczyciel w sieci. |
s. Benedetta Anna Górska benedyktynka misjonarka, z wykształcenia teolog, dyplomowana katechetka, otwarta na działanie Ducha Świętego w swojej pasji katechetycznej i ewangelizacyjnej, wiele swoich pomysłów wiąże z muzyką; wypromowane przez nią uczennice stały się kilkukrotnie Laureatkami Ogólnopolskiego Konkursu Pieśni Patriotycznej organizowanego przez AK w Gdańsku. |
Szkolenie możesz kupić tu:
Te i pozostałe szkolenia e-learningowe dostępne są też na stronie Sklepu NATANA: